Hvorfor brenner avfall og hva kan avfallsmottak gjøre for å redusere risikoen for brann?

Det er viktig å opprettholde gode rutiner for å redusere risikoen for brann på avfallsmottak. Varmere vær, avfall som lagres over lengre tid og ansatte på ferie kan bidra til økt brannrisiko om sommeren.

Hvorfor begynner det å brenne i avfall?

På oppdrag fra Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) gjennomførte Nomiko en utredning om branner i avfallsbransjen i 2019. Rundt 50 kilder ble kontaktet for å kartlegge omfanget av branner i avfallsbransjen. Avfallsselskapene som ble kontaktet rapporterte inn til sammen 65 branner fra de senere år, og i over halvparten av disse var selvantenning den antatte brannårsaken. De fleste brannene hadde oppstått i restavfallet, ifølge sluttrapporten.

Hva er det som skjer når avfall selvantenner?

Forutsetningene for brann er brennbart materiale, tilgang på oksygen og energi i form av varme. Tenntemperaturen er betegnelsen på temperaturen som må til for at et fast materiale skal ta fyr uten bruk av tennkilde. Tenntemperaturen er ikke konstant for et stoff, men er avhengig av faktorer som trykk og oksygentilførsel.

Biologiske og kjemiske prosesser kan føre til selvantenning av noen stoffer eller materialer under visse omstendigheter. Et eksempel på dette er treoljer som linolje og teakolje. Kluter, pussegarn og tørkepapir med rester av treoljer tørker ved å ta opp oksygen fra lufta under varmeutvikling. Om varmen som produseres ikke slipper ut til omgivelsene, kan temperaturen bli så høy at tenntemperaturen nås, og materialet antennes. Brannen vil raskt spre seg om det er brennbart materiale i nærheten.

Hvordan redusere risikoen for brann på avfallsmottak?

Det ble trukket frem flere konkrete råd og anbefalinger i sluttrapporten fra 2019. Ett av disse var viktigheten av et velfungerende internkontrollsystem hos avfallsmottaket. Ved å ha gjennomført en grundig risikovurdering der ansatte involveres vil man ha en felles forståelse av brannforebygging og brannslukking. Andre konkrete tiltak som ble trukket frem var grundig mottakskontroll, realistiske brannøvelser, informasjon til avfallsbesitter (f.eks. om litiumbatterier), lagring av avfall i mindre hauger, god avstand mellom avfall og brannsikre skillevegger. De fleste avfallsselskapene oppga samarbeid med brannvesen som svært nyttig.

Kurset Brannsikring for avfallsmottak, som arrangeres i Oslo til høsten, kan være en fin kilde for mer informasjon.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *